Policy för omhändertagande av upphittad katt

 

Bakgrund

 

Det finns hundratusentals katter som saknar ägare eller som övergivits av sin ägare. Kattungar föds av dessa hemlösa och övergivna katter. Många blir förvildade och många dör av svält, köld, sjukdomar eller blir uppätna av rävar och andra rovdjur.

Falkenbergs Djurskyddsförenings främsta syfte är att ta hand om så många hemlösa eller övergivna katter som vi kan med målet att hitta nya, bra hem för dem. För att nå det målet har föreningen hjälp av olika jourhem.

I vissa fall och i mån av plats och tid, tar vi hand om katter för omplacering. Detta gäller främst sådana katter som polis och Länsstyrelsen tagit hand om och som inte kan vara kvar i sina nuvarande hem och därför behöver omplaceras.

Omhändertagna katter placeras i karantän i minst 3 – 4 veckor. Under tiden i karantänen blir de undersökta av veterinär, avmaskade vaccinerade, ID-märkta och kastrerade. När katterna är klara för adoption söker vi bra hem för de katter vi adopterar bort.

Vi tillämpar inte principen (TNR) att ta in katter som kastreras och sedan släpps ut igen. Katter är domesticerade djur. De ska ha ett bra hem där de kan bli älskade!

 

Vilka katter kan vi ta hand om?

  • Någon har ringt och anmält att det finns en eller flera katter som håller till någonstans.
    • Vi kan efter bedömning hjälpa till med att ev fånga in dessa katter.
  • Någon har tagit hand om en katt som inte verkar ha något hem och efter kontakt med föreningen kan vi i mån av plats ta in katten i ett jourhem. Vi gör vad vi kan för att förvissa oss om att det inte är ägaren som vill bli av med sin katt eller att det är någon som vill få bort grannens katt. Vi tar normalt inte hand om katt för omplacering om katten redan har ett hem. Undantag kan förekomma t. ex. i sådana fall då ägaren avlider eller blir oförmögen att ta hand om katten.
  • Vi hjälper, i vissa fall polis eller Länsstyrelsen att ta hand om de katter som kommer i kläm när de eller det sociala tar hand om människor som även är kattägare – även vanvårdsfall.

De omhändertagna katterna undersöks beträffande ID-märkning. För en ID-märkt katt försöker vi få tag i ägaren genom Jordbruksverkets register. En sådan katt räknas som tillhörig en ägare men bortsprungen.

ID-märkta katter som vi omhändertagit, där vi inte kunnat hitta en registrerad ägare, kommer att pro forma överlämnas till polisen som ev noterar ”hittegodset”. Efter samtal med polisen i Falkenberg kan vi numera anta att ägarskapet överförs till Falkenbergs Djurskyddsförening efter ett antal dagar.

Omhändertagen katt som inte är ID-märkt får vi räkna som vår efter ett antal dagar. En sådan katt räknas som herrelös.

Vi försöker i båda fallen att hitta en ägare till katten genom att lista katten med kännetecken och plats där katten hittades, på vår hemsida, facebook och andra tillämpliga media. Om ingen ägare hittats innan katten gått igenom vår normala process i karantän, blivit avmaskad, vaccinerad, ID-märkt och kastrerad samt fått ett nytt hem, anser vi processen fullförd och avslutad.

För upphittade katter som en ursprunglig ägare kräver tillbaka, ska ägaren betala för de tjänster som vi gett katten: mat, mediciner, veterinärvård etc.

Om vi har hittat ägaren skall denna, efter att ha identifierat sig som rättmätig ägare, hämta sin katt.

För katt vars ägare lämnar denna till Falkenbergs Djurskydd för omplacering, skall alltid ett intyg skrivas där ägaren överlåter ägandet till oss.

När vi adopterar ut en katt upprättar vi ett överlåtelsedokument där det finns stipulerat ett antal villkor för överlåtelsen. Vi försöker följa upp adopterade katter.

Under den tid katten är hos oss för vi en noggrann journal över allt som händer denna, från den kommer till oss tills efter att den kommit till ett nytt hem.

 

Vilka katter kan vi ordna nya hem till?

 

Vi har tillgång till ett antal jourhem. Där privatpersoner efter väl informerade regler tar hand om katter, många gånger katthonor med små ungar. 

Det finns katter som är så pass gravt sjuka eller skadade att de inte går att behandla så de får ett värdigt liv och som veterinär bedömer bör avlivas. Vi följer alltid veterinärernas råd.

Katterna är undersökta och bedömda av veterinär. Vuxna katter vi adopterar ut är kastrerade, avmaskade, vaccinerade och ID-märkta (chip). Även kattungar som vi adopterar ut är sociala, avmaskade, vaccinerade och chipmärkta. Kastrering ska ombesörjas av den nya ägaren. Dock bekostas kastreringen av föreningen genom att en värdehandling medföljer vid adoptionen. Ägaren ska meddela oss och styrka att det är gjort.

Vi rekommenderar alla som köper katt av oss att hålla katten försäkrad.

Vårt mål är att ta hand om så många hemlösa katter som möjligt och få dessa placerade i nya goda hem. Det händer ibland att äldre katter, något skygga katter eller katter med speciella behov blir sittande lite längre innan vi hittar det rätta hemmet.

 

Veterinäravtal

 

Falkenbergs Djurskyddsförening har ett avtal med veterinär där vi har en rabatt på veterinärvård. Alla rabatter gäller djur som är registrerade på Falkenbergs Djurskyddsförening. Avtalet i sin helhet finns hos ordförande.

 

Hygien och smittskydd

 

I princip skall alla katter som tas in i ett jourhem anses vara smittobärare. Det är utifrån detta som vi tar hand om nyintagna katter.

De skall placeras i karantän! Det räcker inte med att de är vaccinerade – om jourhemmet har egna djur kan de bli smittade, därför är det av största vikt att de hålls isär tills de blir friskförklarade.

 

Andra sällskapsdjur

 

Som det är idag har Falkenbergs Djurskyddsförening endast tillstånd att ta hand om hemlösa katter men med möjlighet att förmedla omplaceringar av andra sällskapsdjur.

Som Djurskyddsförening har vi både plikt och möjlighet att agera utanför ”kattkonceptet”.

Vad vi gör och vad vi kan göra utöver detta, måste beslutas av styrelsen för Falkenbergs Djurskyddsförening från fall till fall.

 

Ekonomi

 

Det är uppenbart att vår verksamhet inte är något man kan tjäna pengar på. Varje katt kostar oss betydligt mer än det vi kan ta betalt vid adoption. Därför behöver vi ständigt bidrag, sponsorer, donationer och gåvor av alla de slag.