Tips till nya kattägare

 

Transport

Alla katter kommer någon gång behöva transporteras. Antingen när det är dags att komma hem till sin nya familj eller när det är dags för kastrering eller annat veterinärbesök.

Använd alltid transportbur. Täck gärna över med en tunn filt. De flesta katter känner sig tryggare då.
 
Det handlar inte bara om kattens säkerhet utan allas.

En katt kan lätt orsaka en olycka om den springer ner under pedalerna eller får panik. Den snällaste katt kan av någon anledning gripas av panik och förorsaka stora olyckor.
 
Vissa katter blir rädda och åksjuka av att vistas i en bil. Har man dem då i en transportbur vet man att de inte far omkring. Skulle den kräkas eller göra sina behov så gör den det i transportburen och inte på något säte i bilen.

 

 


Första tiden hemma

När man får hem sin katt är den ofta skygg och vill ligga kvar i transportburen. 

Men ha luckan öppen så att den kan gå ut när den vill. Låt katten vara ifred ca fyra  timmar så den kan få utforska sin nya miljö själv.
 
För vissa katter kan det ta någon dag innan de vågar komma fram bakom soffan eller något annat bra gömställe de hittat. Andra katter vill se sig omkring innan de hoppar upp i knät och vill lära känna sin nya ägare.
 
På natten eller när ingen ser känner sig många katter tryggare att utforska sin nya omgivning.

 

 


 

Möte med andra djur

Om du har andra djur hemma, kan du inte bara släppa ut katten och tro att de kommer att acceptera varandra direkt, utan det kan bli så att de alltid kommer att ta avstånd från varandra.

Det bästa sättet är, att först låta den nya katten hälsa på de andra djuren genom transportburen. Sedan får den själv utforska sitt nya hem ifred från de andra djuren.

Det kan ta ett tag innan den nya katten och de tidigare djuren accepterar varandra, det kan ta flera veckor. Det kan också gå väldigt fort, allt beroende på hur katterna är till sättet.

Hos veterinär och djurapotek kan man köpa Feliway. Feliway är en syntetisk motsvarighet till kattens ansiktsferomoner. Feromoner är doftsignaler som används för kommunikation mellan medlemmar av samma art. Därför kan feromoner som avges av en individ påverka och förändra beteendet hos andra individer av samma art.


Feliways användningsområden :

  • Förhindra urinmarkering
  • Förhindra vertikala klösningar
  • Bilåkning och andra transporter
  • Förbättra relationen mellan katter
  • Underlätta anpassningen till förändringar i kattens miljö

För mer information gå in på *www.cevavetpharma.se*

 

 


När kan jag släppa ut min katt?

Vänta minst 3-3 veckor innan du låter katten gå ut, den behöver känna sig hemma i sitt nya hem och känna sig säker i sin nya omgivning. Den skall veta att det är där den får sin mat och kärlek. Släpper man ut sin katt direkt kan den rymma och kanske inte komma tillbaka eftersom den inte vet att ditt hem är det nya hemmet nu.

 

Släpp inte ut en kattunge utan tillsyn. Tänk på att kattungen kan bli könsmogen tidigare än ni tror. De kan inte heller tillgodose sig den värme de behöver för att klara sig ute när det är kallt.

 

 


 

Vad behöver katten ha?

Det man behöver ha till sin katt är inte mycket, men en vattenskål, matskål och en låda där den kan göra sina behov är ett måste. Har man en innekatt är det bra att ha en klösbräda för att minska risken att katten klöser på möbler, mattor och väggar. Lite leksaker är alltid uppskattat. Leksaker med något slag av snöre, kan vara farligt för en katt. Det har hänt att katter trasslat in sig i snören från leksaker och strypt sig. ANVÄND DÄRFÖR SÅDANA LEKSAKER ENBART UNDER UPPSIKT. Tänk också på att persiennsnören är roliga leksaker för en katt och det kan också sluta olyckligt. Bind upp dem så inte katten kommer åt dem.

Vatten och matskålen skall hållas rena och fräscha. Vilken mat man skall ha är alltid svårt, man får leta upp en mat som passar kattens ålder och behov. Det finns många olika sorters mat, men vilken man väljer har inte så stor betydelse, alla har sin egen favorit. Den dyraste är inte alltid den bästa, man kan jämföra olika tester för att hitta bra mat till katten.

Kattlådan skall vara tillräckligt stor för att passa katten, har man flera katter får man ha en större låda eller flera stycken. Lådan skall dagligen rensas från avföring. Det finns olika sorters sand, men man får prova sig fram för att hitta en bra sand. En rekommendation är klumpbildande sand som gör det lättare att ta upp urinen då det bildar en klump.