Ta ansvar för din katt

 Varför kastrera?

Hade alla kastrerat sina katter hade det inte blivit så oerhört många oönskade kattungar som tyvärr alltför ofta lämnas i en kartong utmed en väg.

Varje år kommer det in tusentals katter till katthem runt om i Sverige.

En okastrerad katthona föder ca 120 kattungar under sitt liv.

Vem skall ta hand om alla dem?

En hankatt som inte är kastrerad beger sig ut på långa utflykter för att komma till en löpande honkatt.

Har man en innekatt som inte kommer i kontakt men en annan fertil katt behöver man inte kastrera sin katt.

Men att ha en okastrerad honkatt kan vara väldigt jobbigt då hon "skriker" under löpperioden.

Hankatter skvätter sitt revir på möbler och väggar vilket ger en lukt som är svår att få bort.

Vid sterilisering klipper eller snörar man av äggledarna på en honkatt.

Den metoden innebär att honkatten fortsätter löpa.

Därför är en kastrering av honkatt att föredra. Äggstockarna som producerar könshormoner tas då bort och i de flesta fall även livmodern.

Har man tagit bort livmodern behöver man inte utsätta katten för ytterligare operationer (t.ex. livmoderinflammation).

Nu för tiden kastreras de allra flesta honkatter, även innekatter. 

 


 

Varför ID-märka?

Sedan 1/1-2023 är det lag på att alla katter skall id-märkas och registreras på Jordbruksverket. Orsaken till det är att höja kattens status samt att en bortsprungen katt lättare kan återförenas med sin ägare. Hade alla katter id-märkts, skulle man lätt hitta ägaren till en katt som kommit bort. Det händer att katter springer långväga t.ex. när en honkatt löper. Har de gått långt hemifrån kan det vara svårt för dem att hitta hem igen. Någon som hittar en katt, kanske gör ansträngningar för att hitta ägaren. Men om ingen hör av sig, kanske katten får en ny ägare, medan den gamla ägaren går och väntar på att deras katt skall komma hem, och tror till sist att den är borta för alltid, eller blivit påkörd.

 

Veterinärer id-märker med en tatuering i örat, eller med ett litet chip som smärtfritt sätts in under huden i nacken, och som kan läsas av med en scanner som finns hos polisen, veterinären eller djurskyddsföreningen.  Är katten id-märkt och registrerad på Jordbruksverket  får man fram ägaruppgifterna. Före den 1/1-2023 var det många som registrerade sina katter på Sverak eller DjurID (Svenska Kennelklubben). Det kan man fortfarande göra men det är frivilligt till skillnad mot lagen som gäller från den 1/1-2023 att registrera på Jordbruksverket.

 

 


 

Varför försäkra?

Att försäkra sin katt är bra då den kan skada sig eller råka ut för en olycka. En enkel olycka, som att katten sväljer ett snöre, eller en liten bit av en leksak när den leker, kan bli väldigt dyrt om den inte är försäkrad.

 

Det finns många saker katten kan råka ut för, både i hemmet och utanför, som gör ett veterinärbesök väldigt dyrt. 

 


 

Varför vaccinera?

Kattpest är allmänt förekommande i Sverige, och alla katter, även innekatter, kan smittas, eftersom viruset kan följa med på kläder, skor, burar och dylikt. Utbrott sker vanligast på landsbygden där många katter fortfarande är ovaccinerade. Viruset kan leva utanför värddjuret i åratal och är väldigt motståndskraftigt.

Kattsnuva är också en allvarlig virusinfektion och är mycket vanligt förekommande. De virus som ingår i kattsnuva är inte lika motståndskraftigt som kattpestvirus. Men det är inte ovanligt att katter får kroniska infektioner som inte läker ut. Ett exempel är kronisk inflammation i näshålan.

På grund av dessa sjukdomar, som många gånger är dödliga, är det många kattägare som är ansvarsfulla och inser hur viktigt det är att vaccinera sin katt. En vaccination är väl värd pengarna, eftersom den besparar katten det lidande den får utstå om den drabbas av kattpest eller kattsnuva.